Reklama
 
Blog | Vojtěch Varyš

Volební hry na dohled: důvod k nadšení, bujarosti i fantazii

Ve standardní situaci jsou celkem tři důvody, proč zakládat novou stranu: buď jako platformu pro politika, který se právě rozešel se stranou dosavadní, nebo jako lepšího reprezentanta existujícího politického proudu, nebo konečně jako pokus o vytvořen zcela nového ideologického směru.

Nesdílím odpor k novým stranám ani jejich zakládání a  ani nepokládám za odporné jedince, kteří občas změní stranickou legitimaci: je to jako pokládat za nemorální ty, kteří nepracují celý život v jediné instituci.

Libertas.cz je krystalickým příkladem první varianty: Železný chce obhájit euromandát, k čemuž potřebuje nějakou silnou značku (Libertas) a  výrazné spojence (Klaus, Ganley – a samozřejmě Tlustý, Schwippel) – A Tlustý se Schwippelem si v ODS už neškrtnou. Tento čistě účelový projekt spojuje tři individualisty, kteří by se v EP dobře vyjímali – konečně v uplynulých pěti letech byl Železný (spolu s Ransdorfem, Fajmonem a Bobošíkovou) mezi čtyřmi nejaktivnějšími českým europoslanci (resp. jedinými aktivními). Posily frakcí, jako je IND/DEM a euroskeptiky potřebuje Europarlament jako sůl: nehledě na to, že vždycky je lepší neřízená střela než šedivá myš – zvláště v zákonodárném sboru. Takové uskupení nicméně nemá delší trvanlivost, i kdyby nakrásně v červnových volbách uspělo.

Pokud si založí stranu Kalousek, bude to také první případ:  mělo by pak smysl nekandidovat samostatně, ale v jedinečné koalici Topolánek-Kalousek-Bursík. Ale pro Kalouskovce by bylo lepší pro tento účel ukradnout KDU-ČSL, ať si David Macek a spol. základají pravověrné partaje sami.

Reklama

Typický druhý případ jsou Svobodní, v jiných sférách pak Demokratická strana zelených atp.  U těchto stran je vždycky trochu dojemné naivní ono žehrání na to, že se jejich strana zkorumpovala, zapletla atd. , tedy ušpinila tím, že vstoupila do praktické politiky a nezůstala věčně v opozici. Přičemž titéž obvykle nesnášejí nejvíce různé extremisty a antisystémové strany, právě proto, že sveřepě blokují a nejde se s nimi domluvit. Tak co byste si, holenkové, přáli?

Myslím, že by nebylo špatné mít v parlamentu ještě jednu pravicovou stranu, která by si nahlas mohla dovolit říkat to, co ODS ne (ideální prostor pro komercionalizaci sociálního a zdravotního pojištění, Tlustého rovnou sociální dávku atd.) a navíc by mohla být jejím koaličním partnerem. Svobodní jsou však příliš kožení  a nudní, navíc je u nich nemalé riziko tzv. morální pravice (boj proti potratům, drogám, homosexuálům a další agenda). Tady by fakt byla nejlepší nějaká domácí varianta Libertas, resp. trojice Tlustý, Železný,Schwipppel.

Jako se teorie hodí porůznu do kaváren, blogů, televizních studií nebo do parlamentu, praktická politika vypadá trochu jinak, a tady si myslím, že je trio Topolánek – Kalousek – Bursík se svým teamem (Vondra, Schwarzenberg, Nečas, Říman, Langer, Pospíšil, Julínek, Řebíček, Bendl) to nejlepší, co jde, a zatímco červnové volby by měly být ve znamení Nažeňme do EP co nejvíce pravičáků a euroskeptiků, podzimní volby by měl být ve znamení návratu Topolánka jeho vlády.

Založí TKB koalici Vzhůru, Čechie! ?

 

(A ještě si neodpustím doušku ke třetímu případu, vzniku nové hnutí a ideologie, jako se do hlavního proudu podařilo před ne zas tak dávnou dobou v celé Evropě prosadit zeleným – založme Fialové a Černé, kombinující prvky výstřednosti, nezodpovědnosti, bonvivánstí, anarchie, libertariánství a odporu vůči byrokracii,  a morálce! )