Reklama
 
Blog | Vojtěch Varyš

TOP09 je len štvorkoaličný hnoj

Po odchodu Václava Klause na Hrad a Miloše Zemana do důchodu se zdá, že jediným kvalitním politikem u nás je Miroslav Kalousek. Je jejich důstojným nástupem co do bonmotů, charizmatu a politických schopností, z nějakého záhadného důvodu se místo vrcholu kariéry stále matlá ve čtyřkoaliční žumpě.

 

TOP je typická čtyřkoalice, pokud jde o přízeň médií, způsob sebeprezentace, vágní program a konečně také skladbu kandidátek, kde se to hemží zástupci KDU-ČSL, pohrobky ODA a zejména verbeží z "občanské společnosti", akademické sféry a samozřejmě nezávislými starosty. Proč by měl být někdo důvěryhodný jenom tím, že je starosta? Např. v obci, kde jsme nikdy nebyli , takže o jeho starostování nevíme nic – nebo jsme tam byli a líbí se nám tam, ale jak víme, že je to díky starostovi a ne jemu navzdory?

Zkušenost ukázala, že do parlamentu nově pronikne uskupení, které má v čele politicky známou osobu (US 1998 – Jan Ruml. SNK/ED 2004 – Josef Zieleniec,  NEZ 2004 – Vladimír Železný, SZ 2006 – Martin Bursík), pokud má přízeň médií a jeho kandidáti se objevují v hlavních televizních diskusích, a pokud se v předvolebních průzkumech několikrát objeví nad 5 procenty.

Reklama

Jedinou stranou, které se podařio pětiprocentní hranici překročit a v průzkumech se předtím neobjevovala, byla Sládkova SPR-RSČ roku 1996.  Podaří se totéž letos Janě Bobošíkové? Výsledek voleb do EP naznačuje, že to není úplně nemožné.

Volit ODS nebo TOP by mělo smysl, pokud bychom věřili, že tak zabráníme účasti ČSSD ve vládě.  To ovšem nikdo nevyloučil a kromě obavy z velké koalice jsou tu i náznaky Schwarzenberga, že se Zaorálkem či Sobotkou by toho šel. Fuj! No a nakonec, Paroubka jsme už jednou přežili, přežijem ho zas.

Chcete-li volit pravici, volte Svobodné. Chcete-li volit levici, volte komunisty. Chcete-li volit protestně, volte Suverenitu.