Reklama
 
Blog | Vojtěch Varyš

Rok, který nebyl

Přechozené volby. Kandidátky už jsou rok sestavený, kampaň loni proběhla, senzace nových stran jsou za námi. Jako by ty volby, co teprve budou, už byly.

 

 

ODS je personálně, programově a myšlenkově zcela vyčerpaná stana, která nemá co nabídnout. Jenomže je tu Paroubek a sociální demokracie a na odporu k nim, případně strachu, o představě, že by se Paroubek měl stát prezidentem (panebože, to snad radši znova Gottwalda – nebo i toho.. dr. Edvarda Beneše!) nemluvě, se úspěšná kampaň postavit dá.

Reklama

Marketingový projekt top09 postavený a vedený přímo k volbám v říjnu tak trochu vyšuměl, ale svý už maj jistý. Smutné je, že je volí podobní lidé jako Johonovy věci veřejné, tedy bloudi, naivní pitomci a jinak nebezpeční moralisté brojící proti korupci a za lepší politickou kulturu.

Koncept obšlehnul  Miloš Zeman a aby získal čas, milovníci konspiračních teorií a přesvědčenci o neomezeném vlivu Miroslava Šloufa by se jistě mohli domnívat, že : 1. Zeman zadal Melčákovi, ať podá stížnost prostředicvím Kalvody, s nímž si tyká už od začátku 90.let, o níž rozhodne jeho bývalý pobočník Rychetský,  2. Šlouf nakukal prostřednictvím nějakého tajemného materiálu Tvrdíkovi a Paroubkovi, ať volby odsunou: a pár měsíců do voleb , ideálních pro vznik nové strany, jíž se budou média hojně věnovat (top už je nyní zavedená strana) je na světě.

Komunisté, v 90.letech ještě protestní strana, nositelka revoluční myšlenky proti režimu, dnes už jen kuběna mocných, jakékoli vlády, která na ní ukáže, toužící pouze po druhořadých pozicích typu „předseda kontrolního výboru“ a ochotná hlasovat pro cokoli, je paradoxně méně volitelná než kdy předtím. Je pragmatičtější a bezprogramovější ještě víc, než ods s čssd dohromady, a to je co říct.

Tyhle volby budou nudný.