Reklama
 
Blog | Vojtěch Varyš

Proč píšu na Respekt

příspěvek do hned několika debat

 

Vlastní normální blog mám už dávno, ale už delší čas jsem si chtěl založit jeden zaměřený otevřeně na politiku. Zastávám názory, o nichž se většina těch, co je slyší, myslí, že je vlastně nezastávám, a jenom provokuju. Natolik jsou pro ně nepřijatelné. Respekt je pro mě ideálně konfliktní prostředí, protože (navzdory tomu, že jsem v jeho tištěné verzi měl svého času asi dva nebo tři články), pro mě shrnuje vesměs ty nenepřijatelnější názory – a jeho čtenáři a bloggeři rovněž.

Poslední dobou tak nějak nerozumím povyku kolem toho, s kým byl Topolánek na dovolené. proč by probůh nemohl jet na jachtu s Řebíčkem a Dalíkem? Proč se nemůže setkat s Romanem, takto státním úředníkem?

Reklama

 

Je bizarní, že jsou Brichta, Čunek, Řápková a Jančková pokládáni za rasisty. Oni nenadávjí na Romy proto, že by jim vadili kvůli barvě pleti – oni jim vadí kvůli způsobu života! Koneckonců na obalu onoho Brichtova alba jsou přece Rom , feťák a bezdomovec , nikoli třebe a žid a černoch. To je poodbné a jako se slavným bojem pražského magstrátu proti bezdomovcům, likvidace hlavního nádraží nebo vyhláška o pití alkohlu na veřejnosti.

Ovšem právě představa, že existuje nějaký řádný život,  potřeba pořádku a volání po morálce, jsou ty hlavní negativa tohoto přístupu. Neschopnost pochopit, že někdo může a chec žít jinak. A že jinak samozřejmě znamená v konfliktu s okolím. To je přece podstata sousedství, ne?

Ovšem levičácký "tolerantní" přístup se všemi vládními a nevládními organizacemi, agenturami a úřady, řečmi o integraci a antidiskrminačními zákony je v tomhle smyslu rasistický stejně: menšina je tu od toho, aby byla jiná, ne aby se asimilovala s většinou. Stejně jako chmurná představa morální pravice, že podstatou života je práce od rána do úpadu a co nejpřísnější soukormý život podle co nepodrobnějších pravidel, tak naivistická představa akademické levce o všeobjímající toleranci a životě bez konfliktů, protože na všechno bude rada, úřad, hlasování a precizní předpisy, jsou mylné. 

 

Nemluvě o tom, že rasismus je pozoruhodně obskurní názor a není důvod ho zakazovat, jestli to se svobodou slova myslíme vážně.

 

Blog mám proto, abych štval jedny čtenáře a těšil další.