Reklama
 
Blog | Vojtěch Varyš

Pozor – zrůda je venku!

Média se intenzivně věnovala upozornění, že mladý pachatel vraždy a znásilnění je propuštěn z ústavního zařízení, a že stát nyní nemá žádnou moc ho tam dále držet - a že bohužel nemůže být ve vězení, protože čin provedl ve třinácti letech. Dojemné reportáže o vesnici ovládané strachem, že se vrátí a rozřezá je tam všechny (co jsem je tak viděl ve zprávách, možná by si to i zasloužili..) nechybějí. Zvířecká fašistická povaha našeho mírného hároda holubičí povahy se zas ukázala. Zavřít, až černá!

Zmíněný pachatel byl zavřený šest let – ano, nebylo to pravé drsné vězení, jenože kam můžete zavřít třináctiletého kluka? Už takhle je nebezpečí, že z něj vyroste jen kriminálník. Protože jako dospělý pachatel by patrně nedostal o mnoho víc (třeba osm let), není až tak pravda, že si nic neodseděl a svůj trest si neodpykal. Čas teprve ukáže, bylo-li to výchovné čili nic: jenomže ani když se dotyčný dalších zločinů dopustí, nelze tvrdit, že je to proto, že je nezvladatelný a měl být zavřený doživotně – možná že bude dále a znovu zločincem, protože nic moc jiného než svět zločinu (kam patří smoazřejmě i policie, soudy, vězení a převýchovné ústavy, nezná).

Není jasné, co si kdo „zaslouží“, zdali trest, druhou šanci, nebo třeba“klid na práci“. Propuštění však vnímám jako důležité a dobré – konečně vězení nemáme pro pomsty a tresty, ale pro převýchovu: jde o svého druhu pedagogická zařízení. Teď uvidíme, co se pachatel naučil.

 

Reklama